6 септември 2019-Нюз Фронт.

Съвместното наземно патрулиране на турската и американската армия в планираната «зона за сигурност» в североизточна Сирия започва на 8 септември. Това съобщи в петък министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар.

Ръководителят на турското министерство на отбраната, заедно с командирите на въоръжените сили, се срещна с командния състав на части, разположени на границата със Сирия.

След двучасова среща Акар заяви, че Турция няма да допусне формиране на зона, контролирана от терористи на южните й граници.

„В тази посока ще бъдат предприети всички необходими стъпки. Турция е готова на всякакви жертви по този въпрос “-, подчерта министърът на отбраната.

Акар припомни, че по време на преговорите със САЩ през август беше постигнато общо споразумение относно ситуацията в Сирия и е изготвен график на определени действия.

„Анкара не забравя за неизпълнените обещания на американската страна относно Мюнбич и Ракка.
С оглед на неизпълнението на обещанията Турция еднократно извърши антитерористичните операции „Ефратски щит“ и «Маслонова клонка».

Решителността на Турция по отношение на ситуацията в североизточната част на Сирия също е очевидна “, каза министърът.

Акар припомни създаването на Съвместния център за операции на Турция и САЩ по Сирия.

„Центърът, действащ в региона Акчакал, включва по един генерал от Турция и САЩ.
Вече се провеждат въздушни нападения на сирийска територия.
В началото се използваха безпилотници п, после хеликоптери. Наземното патрулиране ще започне на 8 септември “-, каза турският министър.

Според него въздушният патрул позволява да се следи
реалната ситуация в североизточната част на Сирия, включително състоянието на укрепления, които според американската страна са били унищожени.

Акар припомни, че в Сирия вече са извършени три съвместни въздушни патрули на турските и американските военновъздушни сили.
Министърът подчерта, че в случай на провал на съвместните планове със САЩ за Сирия, Анкара ще използва алтернативни варианти.

Напомняме, че сирийските власти са категорично против инициативата на САЩ и Турция, и смятат, че това застрашава териториалната цялост на Сирия.

Продължаваме да следим темата в развитие, очаквайте подробности.

 

Ася Иваноа-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;