6 септември 2019-Нюз Фронт.

В частично признатата Република Косово се наблюдава значително нарастване на етническите престъпления. Това заяви представителят на Русия в ОССЕ Александър Лукашевич във връзка с доклада на организацията. Според дипломата, трафикът на наркотици и оръжие процъфтява в региона, и се набират местни жители за попълване на редовете на терористични организации.
Властите в региона не могат да решат натрупаните проблеми. Според руското външно министерство, задълбочаващата се косовска криза се превърна в заплаха за сигурността не само на Балканите, но и в цяла Европа.

Експертите смятат, че предстоящите парламентарни избори в Косово няма да доведат до подобряване на положението на сърбите. Водещите страни в Европа обаче отказват да признаят грешките, направени в балканската посока, посочват анализаторите.

Снимка:Reuters © Damir Sagolj

Мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в частично признатата Република Косово отчете увеличение с 27% на броя на етническите престъпления в сравнение с втората половина на 2018 година.
Това съобщи по време на заседание на Постоянния представител на ОССЕ във Виена, постоянният представител на Русия към организацията Александър Лукашевич.

„В по-голямата част от случаите жертвите са местни сърби. Последният страшен инцидент се случи на 2 септември в Косовска Митровица, където сръбски младеж беше намушкан в резултат на нападение от група албанци “, заяви дипломатът.

Според него ситуацията в Косово става все по-тревожна, ситуацията се влошава от високата безработица и социалното неблагополучие
В резултат на това има мащабно участие на местните жители в търговията с наркотици и оръжие, както и в терористични и екстремистки организации.

 

На този фон косовските власти демонстрират «хронична импотентност» и «явно нежелание» да решават натрупаните проблеми в региона и продължават да поддържат радикални настроения сред косовските албанци, отбеляза руският представител в ОССЕ. Той посочи и факта, че междуклановите съперничества продължават в рамките на политическия елит.

„По време на така наречената независимост никое от правителствата не е отработило целия мандат. Кабинетът на „коалицията от пистолети“, оглавяван от бивши полеви командири на Армията за освобождение на Косово, също претърпя съдбата на предсрочна оставка “, каза Лукашевич.

Дипломатът обърна внимание и на нарастващия брой държави, които оттеглят своето признание за суверенитета на това квази-държавно образувание.

Според сръбското външно министерство 15 държави вече са взели това решение.
Белград твърди, че по-малко от 100 държави признават независимия статут на Косово днес.
И над 60 държави са против признаването на «Косово», включително Русия, Китай, Индия, Испания, Израел и Гърция.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;