6 септември 2019-Нюз Фронт.

САЩ, Великобритания и Франция носят част от отговорността за военни престъпления, извършени от войските на арабската коалиция, ръководена от Саудитска Арабия в Йемен.
Това се посочва в доклада на ООН.
Войната в Йемен продължава от 2011 година насам, когато потиснатото шиитско малцинство вдигна въоръжено въстание срещу сунитските власти.

Западните страни в този конфликт действат срещу шиитите, от страх от увеличаване на иранското влияние в Близкия изток.

ООН призова Вашингтон, Лондон и Париж да спрат да доставят оръжията на коалицията и да ограничат логистичната си подкрепа от 2015 година.

Доставките на оръжие от САЩ, Великобритания, Франция и други държави създават съмнения [относно тяхната законност] и са обект на съдебни производства в различни страни“, се казва в доклада.

 

Прави впечатление, че през юни Апелативният съд в Лондон постанови, че доставката на оръжие на саудитците и техните съюзници е незаконна, тъй като британското правителство не е взело предвид, че тези оръжия ще бъдат използвани „в нарушение на международното хуманитарно право“.

Докладът на ООН подчертава, че международното хуманитарно право строго забранява използването на глад срещу цивилни като средство за водене на война както в международни, така и в граждански военни конфликти.

Но именно блокадата на доставките на храна за жителите на градовете е любима тактика на войските на арабската коалиция.

„Шокиращият доклад трябва да стане тревожен сигнал за събуждане на британските власти“-, казва Мухсин Сидики, председател на организацията за правата на човека Oxfam в Йемен.

„Докладът предоставя доказателства за бедствията и страданията на хората от Йемен, причинени от войната, частично подкрепени от доставката на оръжие от Обединеното кралство.“

Експертите на ООН посочват, че силите на арабската коалиция умишлено бомбардират цивилни цели (училища, болници, погребални и сватбени шествия), минират обществено значими обекти, убиват цивилни граждани със снайперистки и артилерийски удари и ги подлагат на гладуване.

Според непълни оценки от 2015 годона 85 000 йеменски деца са умрели от глад.

Германия също доставя оръжие на Саудитска Арабия — боеприпаси, автоматични пушки, резервни части за самолети. Благодарение на патрулни лодки, закупени от Германия, арабската коалиция блокира Йеменското море, блокирайки доставките на лекарства и храна.

Освен това саудитските пилоти се обучават във Висшето офицерско училище на ВВС в Деблин в Полша.
Авиацията на Саудитска Арабия най-често е обвинявана в нанасяне на удари по мирни цели.
През октомври 2016 година тя извърши най-кървавото въздушно нападение в столицата на Йемен Сана, при което загинаха над 100 жители.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;