6 септември 2019-Нюз Фронт.

Порошенко не се яви на разпит в Държавното бюро за разследвания, който беше насрочен за 10:00 часа днес.

Адвокатът на Порошенко Игор Голован, обясня причината за неявяването му с това, че призовката не била валидна, и сроковете за внасянето й — неправилни. Предвид това, че предварително стана известно, че разпитът насрочен за днес, 6 септември, ще се проведе с полиграф, очакваше се, че Порошенко ще направи всичко, за да избегне детекторът на лъжата.

Порошенко е заподозрян в Украйна, включително и за държавна измяна, злоупотреба със служебно положение, легализация на доходи от престъпни дела, укриване на данъци, опит за узурпация на съдебната система и срещу него се разследва дело „относно незаконното назначаване на кабинета на министрите на Украйна през 2016 година при липса на коалиция в Парламента “.

Един от случаите се отнася до «Кузницата на Рибалски», този завод е един от най-големите активи на Порошенко.
Според неофициална информация бившият държавен глава Делото с продажбата на завода е открито по подозрение за укриване на данъци и по-нататъшно легализиране на доходи от престъпления.

Друг случай, разследван от Бюрото за държавни разследвания се отнася до евентуалното участие на бившия президент, както и на бившата шефка на Националната банка Валерия Гонтарева и редица други лица в прехвърлянето на средства от държавния концерн „Укроборонпром“ в офшорка.

Първият разпит на Порошенко се проведе на 25 юли, той беше разпитан като свидетел.
По-късно Порошенко увери, че няма нито едно наказателно дело, по което той е подсъдим. Украинският вестник «Вести» обаче съобщи, че бившият президент се е обърнал към лобистки компании в САЩ, с искане на защита от наказателни дела.

Продължаваме да следим темата, очаквайте подробности.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ;