6 септември 2019-Нюз Фронт.

Президентът на Турция заяви, че страната трябва да има ядрени оръжия. Това показва, че Турция вече има цел от своя дневен ред — да стане една от страните, притежаващи ядрено оръжие.
Според турското издание «Милиет», присъединяването към «ядрения клуб» ще й позволи да се превърне в силна регионална и световна сила. Все още обаче не е известно коя стратегия ще се използва за изпълнение на плана.

 

Някои имат ядрени бойни глави, и не една или две, а пък ние да нямаме? Няма да приема това. Сега почти няма развити страни, които да са без ядрено оръжие. Всеки има … А на нас ни казват: вие няма да разработвате.
На следващо място: Израел е наблизо. Имат ли ядрено оръжие? Имат, заяви Ердоган го в град Сивас в източна Турция», -заяви по-рано Ердоган.

Това е първото публично изявление по тази тема, което някога е прозвучало от устата на президента или други висши турски служители.
Вчера тази новина от Сивас за намерението на Турция да се сдобие с ядрено оръжие предизвика голям интерес в световните медии.

Това изявление на президента показва, че Турция вече има нова цел в дневния си ред — да стане една от страните, притежаващи ядрено оръжие.

Към тези държави се отнасат САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея.
Иран също иска да поеме по този път, но се сблъсква с пречки поради добре известни спорове.

 

Освен това, заявлението разкрива целта на Турция — да се превърне в световна сила във военната сфера, но в същото време все още не се знае коя стратегия ще се използва за нейното постигане, на какъв етап са предварителните работи, които, както бе отбелязано, вече са започнали и с кои страни Турция е в контакт в това отношение. Тези важни подробности вероятно ще се изяснят с течение на времето.

За да се сдобие с ядрено оръжие, Турция ще трябва да разполага с технологии, инфраструктура и обучения на специалисти за производството му.
Разбира се, всичко това е доста постижимо, но отнема време.

Възможно е някои трудности да възникнат от политическа гледна точка.

Турция през 1980 година се присъедини към международния договор за неразпространение на ядрени оръжия, тоест носи задължения съгласно принципа „договорите трябва да се спазват“.
В тази връзка някои страни могат не само да се противопоставят на Анкара, но и да създадат нови сериозни проблеми във външната политика.
Безспорно в следващите дни в Турция тази тема също ще бъде обсъдена подробно. Проектът „ядрена Турция“ вече е на дневен ред.

Очаквайте подробности по темата в развитие.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;