6 септември 2019-Нюз Фронт.

Техеран уведоми ръководителя на европейската дипломация за началото на третата фаза на ограничаване на задълженията на Техеран по Съвместният всеобхвате план на действие (СВПД)

Иран в петък, 6 септември, предприе още една стъпка за намаляване на задълженията си по Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД), сключен с международната «шестица»посредници (петима постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и Германия) през юли 2015 година.

Това съобщи представителят на иранското външно министерство Абас Мусави, чиито думи цитира агенция IRNA.

 

 

Според Мусави иранският министър на външните работи Мохамед Джавад Зариф е изпратил писмо до върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини с уведомление за началото на третата фаза на ограничаване на задълженията на Техеран по СВПД

«В съобщението се казва, че от днес Иран спира изпълнението на всички задължения по СВПД, свързани с изследвания и разработки в ядрената област»-, обясни Мусави.

Техеран обяснява тази стъпка с реакцията си върху последиците от оттеглянето на САЩ от ядрената сделка, възстановяването на санкциите срещу Техеран, както и неспособността на европейски държави, включително Великобритания, Германия и Франция, да изпълнят своите задължения.

В същото време Иран е готов за преговори с други членове на сделката, подчертава иранското външно министерство.

По-рано Джавад Зариф говори за необходимостта европейските страни по споразумението да направят отстъпки на Техеран.

По-специално ставаше въпрос за възможността за отпускане на Иран на европейски заем като страна, засегната от санкции.

През юли Иран започна да обогатява уран над договореното в рамките на СВПД и обясни това с нуждите на своя енергиен сектор.

Съвместният всеобхватен план за действие, подписан от Иран, както и Съединените щати, Русия, Китай, Германия, Франция и Обединеното кралство, предвижда Техеран да предприеме редица стъпки за ограничаване на ядрената си програма в замяна на премахване на санкциите, наложени по-рано от САЩ и ЕС.

След като САЩ едностранно се оттеглиха от споразумението през май 2018 година Техеран отказа да изпълни част от задълженията си по СВПД.
Вашингтон отговори чрез затягане на ограничителните мерки срещу Техеран и изпрати военни кораби и бомбардировачи в региона на Близкия изток.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;