6 септември 2019-Нюз Фронт.

Осем минохвъргачки са изпратени от зоната на «ООС» до склад в района на Ровенска област, но по-късно са открити в трюма на товарен кораб, пътуващ за Турция.

Службата за сигурност на Украйна води производства по кражбите и незаконния трафик на оръжие, във връзка с които разследващите провеждат беседу с началника на OTG Vostok Юрий Содол.
Информацията съобщи в петък, 6 септември, официалният представител на въоръжените сили на ДНР Едуард Басурин, позовавайки се на данни от разузнаването.

Той отбеляза, че Содол ще бъде отстранен от длъжност поради подозрение за участието му в кражбата и незаконния трафик на оръжие и боеприпаси.

Според разследващите, Содол подписвал фиктивни фактури и разрешения за пътуване през контролно-пропускателните пунктове на изхода от наказателната операционна зона на автомобили с оръжие.

Един такъв автомобил впоследствие беше арестуван.

„Прякото участие на Содол в кражбата на оръжие бе показано от факта, че той подписа на 25 август инструкции за транспортиране и доставка на артилерийско оръжие до 1448-та база в Ровенска
област от 137-и батальон на 35-та бригада от четири миномета„ Чук “и от 501-и батальон 36 -та бригада от четири 120-мм минохвъргачка 2В11, с формулировката » за провеждане на ремонт».

Минохвъргачките обаче не пристигат в базата, а са открити в трюма на един от превозвачите в Одеса, подготвен за контрабанда в Турция.

Според разследването получателят е турски гражданин, тясно свързан с терористичната организация «Ислямска държава».

Очаквайте подробности по темата.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;