Въоръжен преврат очаква Украйна, ако се съгласи на урегулиране на конфликта с Донбас- експерт

5 септември 2019-Нюз Фронт.

Днес Западът разполага с всички необходими лостове за натиск върху украинското ръководство, за да пристъпи реално към урегулирането на въоръженият конфликт в Донбас.

Това каза германският политолог Андреас Умланд.

В същото време той уверява, че западните лидери не разбират напълно ситуацията в Украйна в опитите си да тласнат Киев към компромиси. Експертът обърна внимание на факта, че френският президент Еманюел Макрон и ръководителят на Белия дом Доналд Тръмп сега излизат на преден план в по урегулирането в Донбас, въпреки че Берлин, според него, винаги е бил много заинтересован от украинската ситуация и това няма да се промени дори с напускането на политиката на Ангела Меркел.

„Днес наблюдаваме дейността на Вашингтон, въпреки че, както виждате, има много неясности под формата на изявленията на Тръмп за завръщане в Г8 с участието на Русия и твърдата позиция на Конгреса“-, обяснява Умланд.

В същото време той смята, че основният проблем е, че западният подход към украинския въпрос може просто да не бъде приет от гражданите на Украйна:

„Ако се изхожда от това, което Зеленски иска и какво не иска, дали неговият екип е готов да направи компромиси с Москва или не, но има една особеност — украинците няма да приемат значителни компромиси. «.

 

В тази връзка той припомни протестите, организирани от радикалите в Киев близо до стените на украинския парламент през 2015 година, когато се разглеждаше законопроекта за специалния статус на Донбас.
Умланд смята, че този протест е бил именно волята на хората, а не планирана акция.
Освен това той не изключва ситуацията да се повтори, ако новото ръководство на Украйна се опита да се съгласи на урегулиране на въоръжения конфликт.

«Западът разполага с достатъчно инструменти [за натиск] на разположение: траншове от МВФ, европейска подкрепа, дипломатически натиск», заключава той.
«Въпреки това в Украйна има достатъчно хора, които не са съгласни с подобни компромиси и излизат на улицата с оръжие в ръце.»

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...