5 септември 2019-Нюз Фронт.

Гражданин на Алжир, който като част от група сънародници се опита да премине границата на Хърватия, заяви в интервю за TRT, че е жертва на насилие от страна на полицията в Хърватия

Мъжът, който пожела да остане анонимен, сподели, че като част от група от шестима свои сънародници е пътувал по „балканския марштут“ и се е опитал от Босна и Херцеговина да мине в Хърватия.

Сред мигрантите отдавна е известно, че хърватската полиция често проявява насилие срещу тях.

 

«Важно е да се мине границата рано сутринта. Ако ви задържат през нощта, ще ви пребият. Полицаят, който ме биеше, носеше маска. Това е специално, за да не бъдат разпознати по-късно», каза алжирецът.

«Отивахме в Загреб и в един момент един от групата отиде да провери дали пътеката е чиста.
Той се върна с полицай, който му опря на пистолет в главата. Той ни нареди да не се движим и извика друг полицай.»

По-рано хърватският президент Колинда Китарович Грабар шокира европейската политика и общественост с изявление, че насилието трябва да се използва срещу нелегални мигранти, въпреки че подобни ненужно брутални действия противоречат както на местните, така и на международните закони.

Неправителствените организации, по-специално Human Rights Watch, многократно посочват неприемлива жестокост срещу мигрантите в Хърватия.
По-специално в последния доклад на HRW се казва, че принуждават хората да се върнат в Босна и Херцеговина, която от своя страна не е в състояние да осигури нормални условия за настаняване на толкова голям брой хора.

 

По-рано комисарят по бежанците и мигрантите на Сърбия също обвини хърватската полиция в жестокост към тези лица. Според официално изявление служителите на реда на съседната държава многократно са забелязани в незаконни действия, а наскоро жестоко пребиха непълнолетен юноша от Афганистан. Момчето е било отделено от група мигранти, заключено и след това пребито от четирима полицаи.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;