5 септември 2019-Ню Фронт.

На територията на Турция се намират 4 милиона бежанци и страната няма да издържи този товар безкрайно, отбеляза Ердоган.
Турция може да отвори западните граници на страната за сирийски бежанци, ако в Северна Сирия не бъде създадена зона за сигурност и Западът не предостави обещаната помощ на Анкара.

В четвъртък, 5 септември, това заяви турският президент Реджеп Ердоган заяви по време на реч в Анкара пред членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието, предаде РИА Новости.

 

«У нас намериха убежище 4 милиона бежанци. До определен момент ние носим този товар, но извинете, не можем да го правим безкрайно. Ако зоната за сигурност не бъде създадена и ако не получим обещаната помощ от Запада, ще трябва да отворим вратите си .Тогава нека да видят сами какво е. Разбира се, ние ще продължим да подкрепяме бежанците, докато можем. Но съществува опасност от нова вълна бежанци»-, предупреди Ердоган.

Той добави, че Турция е разработила предложение за създаване на зона за сигурност в Северна Сирия, която би могла частично да реши проблемите на сирийските бежанци.

 

Имаме прекраснопредложение: нека заедно да създадем такава зона за тях, да построим къщи за тях, да създадем градини около тях, така че да могат да живеят човешки и в безопасност.
Няма да им даваме риба, а въдици. И те ще се чувстват добре, и Турция ще се почувства по-добре “, каза турският лидер.

Напомняме, че през март 2016 година ръководството на ЕС и Турция постигнаха споразумение за съвместен план за борба с миграционната криза.
Той предвиждаше финансова помощ на Анкара за приемане на бежанци, връщането в Турция на всички нелегални имигранти, пристигнали в Гърция от турска територия, и приемането от страна на ЕС на законни сирийски мигранти от Турция
по принципа «един за един».

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;