4 септември 2019-Нюз Фронт.

Руският Сочи се готви да бъде домакин на среща на върха и ще посрещне африкански лидери — през октомври в морския град ще се проведе срещата Русия-Африка, което ще бъде първото събитие на толкова високо ниво в историята на руско-африканските отношения, пише Eurasia Review.

Според изданието срещата на върха са поканени ръководителите на всички африкански държави и регионални организации и ще бъде председателствана от президента на Русия Владимир Путин и президента на Египет Абдел ал Сиси, който ръководи Африканския съюз.

 

Както заяви в Танзания медийният консултант и лобист Гидиън Шу в интервю за Eurasia Review, срещата на върха ще бъде възможност за Русия и Африка да установят отношения в стил » «едната ръка мие другата»:

африканските държави могат да помогнат на Москва да преодолее някои икономически проблеми, породени от западните санкции, и Москва от своя страна може да сподели с тях технологии, които в Африка силно липсват.

Според Шу, Русия трябва да се „върне към ерата, когато помогна на Африка да се измъкне от неоколониализма“, предлагайки на африканците, наред с други неща, висше и специално образование.

Африканските държави трябва да улеснят руските компании да се установяват и да извършват бизнес на континента, убеден е анализаторът.

 

Експертът отбелязва, че за сега руският пазар остава затворен за много африкански страни, включително поради липсата на пряка комуникация между тях и Русия.

„Докато тропическите плодове и зеленчуци гният в Африка, руският пазар е празен поради санкции.
Защо да не установим двупосочна комуникация между Африка и Русия? ”-,цитират думите му от изданието Eurasia Review.

Според г-н Шу, когато в Африка се появят достъпни полети до Русия, това ще може да увеличи интензивността на контактите с Москва, което не само ще увеличи интереса на африканските износители към Русия, но и ще популяризира региона на Южна Сахара като туристическа дестинация сред руснаците.

Според анализатора, предстоящата среща на върха в Сочи ще даде възможност на участниците да проведат диалог и да получат актуална информация за актуалните инвестиционни тенденции, както и да осъществят бизнес контакти.

„Считам, че срещата на върха в Сочи може да се окаже нова глава в руско-африканските отношения, но всичко ще зависи от това колко сериозно всички участници са склонни към такъв резултат.

Това събитие ще трябва да даде плодовете, които се очакват от него, и да остави трайно впечатление на участниците.

Сочи наистина може да отвори вратата на Русия за Африка “-, каза той в интервю за Eurasia Review.

Очаквайте подробности от провеждането на срещата и актуална информация по темата в развитие.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;