4 септември 2019-Нюз Фронт.

Става въпрос за следното официално изявление по повод организираната изложба у нас от посолството на Русия в България » 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма», която е планирана за 9 септември в Руския Културно-информационен център в столицата.

«Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави

 

МВнР нямa никaквo oтнoшeниe към тaзи прoявa и cъвeтвaмe руcкoтo пocoлcтвo дa нe зaeмa пoзиция в пoдкрeпa нa cъмнитeлнa иcтoричecкa тeзa («ocвoбoждeниe»), кoятo привилeгирoвa caмo някoи пoлитичecки cрeди в Бългaрия, тъй кaтo e нaмeca във вътрeшнoпoлитичecкия дeбaт в cтрaнaтa ни. 9-ти ceптeмври и нeгoвитe пocлeдици трябвa дa ocтaнaт дocтoяниe нa иcтoрицитe и иcтoричecкaтa нaукa, зa дa пoлучaт пълнa и тoчнa oцeнкa зa влияниeтo върху рaзвитиeтo нa Бългaрия прeз 20-ти вeк.

 

Oт глeднa тoчкa нa мeждунaрoднoтo прaвo фaктитe ca яcни: дeвeтoceптeмврийcкият прeврaт e прякa пocлeдицa oт oбявявaнeтo нa вoйнa нa Бългaрия oт cтрaнa нa CCCР нa 5 ceптeмври 1944 г. и пocлeдвaлoтo нaвлизaнe нa cъвeтcки вoйcки нa тeритoриятa нa нeутрaлнa cпрямo CCCР Бългaрия.

От гледна точка на международното право фактите са ясни: деветосептемврийският преврат е пряка последица от обявяването на война на България от страна на СССР на 5 септември 1944 г. и последвалото навлизане на съветски войски на територията на неутрална спрямо СССР България.

СССР обявява война на България, когато на власт току-що е дошло ново демократично  правителство, обявило се за прекратяване на връзките с нацистка Германия и потвърдило позицията на неутралитет на Царство България спрямо Русия. Следва временна окупация на България от СССР и Съюзниците, която формално се администрира от представители на коалицията, но де факто се упражнява изключително чрез съветското военно присъствие.

Дългосрочните последици за България са същите, каквито и за останалите страни от Източна Европа, попаднали в съветската зона на влияние — 45 години управление на тоталитарен режим, опиращ се на болшевишко-ленинския вариант на комунистическата идеология.“

«, се посочва в официалното изявление на министерството.

 

Ето и отговорът от Посолството на Руската Федерация у нас даден след многократни запитвания от медии:

Изложбата към 75-та годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма, която на 9 септември ще представим в нашия културно-информационен център, е подготвена със съдействието на Руското историческо дружество и е насочена изключително към запознаване на българското общество с материали от фондовете на руски архиви.

Много от тези документи бяха досега непубликувани или неотдавна разсекретени и разказват за решаващата роля на Червената Армия в избавление на човечеството от фашистката чума.

Тази изложба няма нищо общо нито с днешния български вътрешнополитически дебат, нито с отделни политически сили, затова до известна степен сме учудени от това, че може да се правят каквито и да било официални заявления преди запознаване със самата експозиция.

 

 

Официалното изявление от страна на Външно министерство или е поръчково, или е подготвено от лице, което не познава историята, и не си дава отчет какво означава освобождението на Европа от нацизма.

И въпреки, че е публикувано на сайта на Министерството е без авторство- приканваме авторът на това нелепо и оскърбително за България изявление, да се представи като посочи името и длъжността която заема във ведомството, след което да си вземе думите обратно и да се извини човешки, за да не поставя в неудобно положение цялата ни страна, ведомството, като говори от негово име, и създава предпоставки за искане на оставка.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;