4 септември 2019-Нюз Фронт.

САЩ настоява Норвегия да унищожи руските рибари

Предвид условията на хибридната война, е напълно оправдано риболовните и изследователските кораби да се разглеждат като потенциални цели. Така смятат военните анализатори от Изследователския институт на Министерството на отбраната на Норвегия.

 

„Повечето руски граждански морски съдове имат или могат да им бъдат възлагани разузнавателни мисии под една или друга форма.
Това позволява на руските граждански съдове да станат легитимни цели в хибридна военна ситуация “, портала AldriMer цитира служителите на Норвежкия институт за отбранителни научни изследвания.

Прави впечатление, че норвежките експерти стигнаха до това заключение не без подкрепата на САЩ.
Военно-морската аспирантура на САЩ е помогнала за провеждането на съсответния изследователски проект, по време на който са наблюдавали»необичайно движение на цивилен кораб», от което е направено заключението, че такива кораби «могат да бъдат използвани за наблюдение или разузнаване».

Освен това военните анализатори предлагат да се разгледат руските изследователски кораби, които са оборудвани с високотехнологично оборудване и следователно „могат да бъдат превърнати в ефективни шпионски кораби“ като потенциална цел.

Според съобщения в медиите, норвежко-американският проект вече е привлякъл вниманието на ръководството на Северноатлантическия алианс и норвежкия министър на отбраната Франк Бакке-Дженсън.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;