4 септември 2019-Нюз Фронт.

Кой има полза да дискредитира страната ни и да предизвика дипломатически скандал между България и Русия?

Защо на официалният сайт на Министерството на Външните работи на Република България се публикува изявление, в което освобождението от нацизма( исторически факт) е наречено » съмнителна теза». И кой е служтелят на Министерството подготвил съответното «изявление»- име, длъжност?

 

„Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите , че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави.

МВнР няма никакво отношение към тази проява и съветваме руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза («освобождение»), която привилегирова само някои политически среди в България, тъй като е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни.

 

Изложбата за 75-та годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма, която на 9 септември ще представим в нашия Културно-информационен център, е подготвена със съдействието на Руското историческо дружество и е насочена изключително към запознаване на българското общество с материали от фондовете на руските архиви. Много от тези документи досега не са публикувани или скоро разсекретени. Те разказват за решаващата роля на Червената Армия за избавлението на човечеството от фашистката чума.

Тази изложба няма нищо общо нито с днешния български вътрешнополитически дебат, нито с отделни политически сили, затова до известна степен сме учудени от това, че може да се правят каквито и да било официални заявления преди запознаване със самата експозиция»- отговориха от Посолството на Русия.

А ето и възмутените коментари на българи, останали потресени от кощунственото изявление на Външно министерство.

 

 

 

 

Подобна глупост не може да остане без реакция и последствия, и ние трябва да имаме доблестта, силата и духа, да осъдим подобно «изявление», което хвърля срам на страната ни, и чиято цел е да ни представи неблагодарни в очите на Русия. Не трябва да допускаме опитите за подмяна на историческата правда да ни направят предатели.

Необходима е реакция на най-високо ниво, а също така извинение и дори оставка….

 


Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;