4 септември 2019-Нюз Фронт.

Антируският протест, който се разгърна в Грузия през лятото, е детайлно проработена програма, чиито инициатори се намират във Вашингтон.

 

Това заяви адвокатът от Грузия Нино Ломидзе в публикация за американското издание „Eurasia Review“.

Тя подчерта, че САЩ са измислили всички подробности на протеста, включително основния лозунг „Русия окупира 20%“.

Ломидзе обърна внимание на факта, че тениски с такъв надпис се започнаха да се продават в Грузия преди година, миналата есен. След известно време офисът на проамериканска неправителствена организация със символичното име „Свободна Русия“ се отвори в Тбилиси.

НПО-то се ръководи от директора по правата на човека в Института Маккейн Дейвид Крамер, както и от дипломата Ян Кели, който преди това оглавяваше посолството на САЩ в Грузия. Прави впечатление, че именно последният е автор на гореспоменатия лозунг — той го изрече в речта си още през 2015 година.

Грузинският офис на «Свободна Русия» беше поверен на Егор Куроптев, авторът на проекта за русофобска зона на границата, известен с връзките си с избягалия екс-президент на страната, Михаил Саакашвили и «Единното национално движение. Авторът подчертава, че около НПО „Свободна Русия“ в бъдеще ще се сформира група изпълнители на юнските протести.

Когато планът беше готов, остана най-важното — да се намери причина “-, продължава тя, като отбелязва, че откриването на заседанието на Междупарламентарната асамблея на православието е било известно предварително, както и протоколът на събитието, според който руският парламентарий трябваше да бъде седнал в стола на председателя на грузинския парламент.

Решавайки, че именно този факт ще предизвика «недоволство», организаторите действат по схема, която многократно се използва в различни страни.

В същото време медиите, свързани със САЩ, систематично отразяват случващото се в Тбилиси „от правилния ъгъл“, което е улеснено от западните мозъчни центрове

Един такъв центът проведе проучване на общественото мнение, като даде картина на „нарастващите страхове от руската агресия“.

 

„Трудно е да се говори за това как ще се развие ситуацията. Протестите през юни отвориха само кутията на Пандора, показвайки много проблеми, по-специално липсата на регулаторна рамка за противодействие на външната намеса “, обяснява адвокатът.

„Сега е напълно неясно къде се намира линията на разграничаване между помощ от партньори и опити за влияние върху политическите процеси, между насърчаване на интереси и принуда.“

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;