4 септември 2019-Нюз Фронт.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган жестоко осъди въздушния удар, извършен от американските военни в сирийската провинция Идлиб в края на август. Това съобщи информационна агенция Anadolu.

„В резултат на бомбардировките над САЩ загинаха около 700 мирни жители. Разбира се, там може да е имало и бойци, но Идлиб постепенно изчезва.

По-рано беше почти изтриха от земята Алепо. Идлиб е в същата ситуация като Алепо “-, каза той.

Напомяме, че американската авиация нанесе въздушни удари в зоната за деескалация в Идлиб, без да уведоми руската или турската страна за това, като вследствие на ударазагинаха много невинни хора, и бяха причинени множество  разрушения.

„В нарушение на всички предишни споразумения САЩ нанесоха удар в зоната за деескалация в Идлиб, без да уведомят руската или турската страна за планираните действия»- заявиха от  Центъра за примирие между враждуващите страни в Сирия.

 

Ердоган добави, че смята да повдигне темата за ситуацията в Идлиб на следващата тристранна среща на върха Русия-Турция-Иран в Анкара на 16 септември, както и на предстоящата 74-та сесия на Общото събрание на ООН, която трябва да бъде открита на 17 септември.

Турция ще продължи да настоява за безопасна зона в Сирия, добави той.

„Нямаме намерение да прогонваме сирийските бежанци, като затваряме вратите си пред тях, но ще се радваме да помогнем за създаването на безопасна зона“, каза Ердоган.

 

Продължаваме да следим темата в развитие, очаквайте подробности.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;