3 септември 2019-Нюз Фронт.

Агресивните действия на Грузия, включително изграждането на контролно-пропускателен пункт на границата с Южна Осетия и унищожаването на южноосетински дрон, доведоха до безпрецедентна ситуация от 2008 година насам.
Това заяви във вторник ръководителят на прес-службата на Комитета за държавна сигурност на Южна Осетия Екатерина Бязрова.

 

«КГБ ( Комитет за държавна сигурност)на републиката разполага с неопровержими доказателства, потвърждаващи агресивните действия на грузинските сили за сигурност, които доведоха до ескалация на напрежението и безпрецедентно изостряне на ситуацията на държавната граница на Южна Осетия и Грузия от войната през август 2008 г.», каза Бязрова.

Тя каза, че на техническа среща на Механизма за предотвратяване на инциденти и реагиране в Ергнети на 2 септември Иракли Антадзе, заместник-началник на отдела за информация и анализи на Държавната служба за сигурност на Грузия, е представил квадрокоптер пред журналисти, който уж принадлежал на експерти от Генералната прокуратура на Южна Осетия.

«Според представителя на грузинските специални служби квадрокоптерът няма следи от куршуми или други механични повреди.
Следователно версията на южноосетинската страна за стрелбата, извършена по посока на територията на Южна Осетия, не издържа никаква критика», обясни представителят на ведомството.

В същото време тя отбеляза, че служител на Генералната прокуратура в Южна Осетия Роланд Бибилов, който управлява устройството, заяви, че грузинската страна е използвала средства за радио-електронна борба и е открила огън.

„Внезапно, в резултат на използването на средства за радиоелектронна боррба от грузинската страна, квадрокоптерът спря да отговаря на команди, издадени от контролния панел и се отклони от маршрута, след което се стреля с картечница на квадрокоптера от територията, където са грузинските въоръжени сили, които свалят летателния апарат «- каза Бязрова.

Както подчерта ръководителят на прес-службата на КГБ на Южна Осетия, от ведомството се надяват, че инцидентът ще получи обективна оценка от наблюдателната мисия на ЕС, което ще помогне да се избегне формирането на друг център на напрежение в Южен Кавказ.

Гранична ситуация

Миналата седмица Южна Осетия заяви, че Грузия незаконно изгражда контролно-пропускателен пункт близо до граничното село Уиста и поиска той да бъде премахнат.

В неделя, 1 септември, в Цхинвали бе съобщено, че грузинската страна е свалила южноосетински дрон в района на селото.

Грузинските служби за сигурност според КГБ ( Комитет за държавна сигурност) на Южна Осетия заявиха, че устройството уж паднало след сблъсък с грузински цивилен квадрокоптер близо до село Абано.

След инцидента южноосетинската страна постави пътни прегради близо до село Уиста и засили присъствието си в граничния регион.

В момента преговорите между страните се водят във формата на Механизма за предотвратяване и инцидент, който е създаден през февруари 2009 година като част от дискусиите в Женева. Последният кръг от преговори, проведен на 2 септември, приключи безрезултатно.

Продължаваме да следим темата в развитие, очаквайте подробности.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;