3 септември 2019-Нюз Фронт.

Държавния глава на Русия пристигна в Монголия на официално посещение, за да участва в тържества, посветени на 80-годишнината от победата на съветските и монголските войски в битките при Халхин Гол.

В Улан Батор бяха проведени преговори между президента на Русия Владимир Путин и президента на Монголия Халтмагиин Батулги.

Държавните ръководители обсъдиха настоящото състояние и перспективите за по-нататъшното развитие на руско-монголското взаимодействие и редица належащи регионални проблеми.

След резултатите от международни консултации беше подписан пакет от двустранни документи в присъствието на ръководители. След подписването на двустранния пакет документи Владимир Путин и Халтмагин Батулга направиха изявления пред пресата.

Посещението на президента на Русия Владимир Путин в Монголия е изключително важно.

Русия и Монголия ще използват юбилейната дата, за да демонстрират съществуването на приятелски отношения, както подписването на споразумението за приятелство.Но не всичко е толкова просто.

Официалната церемония на срещата на лидерите на Русия и Монголия. Владимир Путин с президента на Монголия Халтмагиин Батулга.

Снимки: Администрация на Президента на Руската Федерация

 

 

 

Празненствата в чест на разгрома на японските войски са представени като демонстрация на съвместна победа срещу страната-агресор, посегнала на интересите на Монголия.В съвременния прочит Китай вече се превръща в такава държава.

За Улан Батор е важно да изпрати сигнал до Пекин, че има заинтересовани съюзници — Москва и Вашингтон.

Москва е изключително заинтересована да поддържа приятелски отношения с Монголия като транзитна територия и буфер с Китай. Монголия е важна като алтернативен проект за газопровода „Силата на Сибир-2“.

Монголия от своя страна вече започна играта на стратегически партньор на Съединените щати с обявено военно сътрудничество, включително с разполагането на военни бази и ракети.
Проблемът е, че монголската икономика се нуждае от сериозни инвестиции.
По тази причина Улан Батор води сериозни търгове по линията Вашингтон-Москва-Пекин.

Ясно е, че не могат да се допускат грешки в тази посока.

Затова президентът на Русия Владимир Путин намира време да лети до Монголия, въпреки натоварения си график.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;