3 септември 2019-Нюз Фронт.

В ученията участват около три хиляди военни, както и над 40 кораба от 18 държави.Ежегодните военно-морски учения Northern Coastsзапочнаха на пристанището на Копенхаген. Информацията съобщава » Европейска правда» позовавайки се на прес-службата на НАТО.

 

Ученията ще се проведат до 19 септември близо до датския проток, свързващ Балтийско море със Северно море, както и между градовете Кил и Борнхолм.

В тях участват около 3 хиляди военни и повече от 40 съда от 18 държави.

Кораби и самолети за ученията са изпратени от Белгия, Дания, Германия, Естония, Финландия, Франция, Италия, Канада, Хърватия, Латвия, Литва, Холандия, Норвегия, Полша, Швеция, Швейцария, Великобритания и САЩ.

Като част от сценария на ученията, измислена регионална държава предявява претенции към острови в Балтийско море, използвайки своите военноморски сили, за да застраши свободата на мореплаването.

Действайки по мандат на ООН, съюзническите и партньорските сили ще се опитат да възстановят тази свобода.
Ученията ще включват също морско наблюдение, военноморски битки, противовъздушна отбрана, противолодъчни войни и разминиране.

«Балтийско море е жизненоважно за Алианса и също така граничи с шест държави от НАТО.

Тези учения са на 13 години.
За съжаление ситуацията със сигурността в региона се влоши след незаконно анексиране на украинския Крим и увеличаване на военните способности»-, се казва в съобщението на прес-службата на НАТО.

Прес-секретарят на НАТО Оана Лунгескудобави, че НАТО е отговорло на «агресивните действия на Русия, като е увеличило въздушните и морски патрули в региона и е изпратило над 4500 военнослужещи в Естония, Латвия, Литва и Полша.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;