3 септември 2019-Нюз Фронт.

Белият дом обмисля възможността да разшири присъствието на ЦРУ в Афганистан, ако Международните сили за помощ за сигурност се оттеглят от страната. Това съобщи изданието The New York Times, позовавайки се на своите източници.

Според изданието тази тема предизвика дискусия сред представители на разузнаването, Пентагона и членове на администрацията на Доналд Тръмп.

„Скептиците твърдят, че според американското разузнаване, присъствието на «Ислямска държава» в Афганистан не оправдава значително увеличение на ресурсите при ограничен бюджет. Според служители на разузнаването, клонът на ИДИЛ не представлява пряка заплаха за Запада, въпреки редовните нападения срещу афганистански цивилни и борбата срещу талибаните “, се казва в публикацията.

Изданието отбеляза, че разногласията за бъдещето на ЦРУ в Афганистан показват разрив в администрацията между тези, които искат окончателно изтегляне на войските, и тези, които се страхуват, че това ще изложи САЩ на терористични заплахи.

Подразделения на опълченци, подкрепени от американското разузнаване, работят в цял Афганистан, като използват афганистанското правителство за атака на терористични и бунтовнически клетки.

Поддръжниците на плана за разширяване на подкрепата на ЦРУ към силите на опълчението смятат, че това може да даде отговор на критиците на мирните преговори между САЩ и талибаните.
Критиците твърдят, че изтеглянето на американските сили би лишило Вашингтон от възможността да попречат на терористичните групи да използват повторно Афганистан като база за своите операции.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;