3 септември 2019-Нюз Фронт.

Министрите на външните работи на Русия и Иран Сергей Лавров и Мохамед Джавад Зариф проведоха обстоятелствени преговори в Москва в понеделник.

 

Срещата на ръководителите на външните министерста на двете страни предизвика засилен интерес както от страна на руските, така и от страна на чуждестранните журналисти.

Представители на медиите се изредиха в приемната на руското министерство на външните работи час и половина преди започването на преговорите, а малко по-късно залата, в която се проведоха преговорите, беше пълна с камери и множество медии.

Зариф  отбеляза, че броят на представителите на медиите е още едно потвърждение на важността на срещата им с Лавров.

Вниманието на журналистите беше привлечено и от представителния състав на руската делегация, който рядко може да се види на срещи.

На масата за преговори веднага бяха трима заместник-министри на външните работи на Русия — Сергей Рябков, участващи в срещи по иранската ядрена сделка на нивото на политическите директори, Сергей Вершинин, който отговаря за въпроса за сирийското урегулиране, и Игор Моргулов, койтокурира този регион.

На срещата, продължила малко повече от час, събеседниците повдигнаха широк кръг от въпроси.

След преговорите министрите на външните работи на Руската Федерация и Иран заявиха пред журналисти, че саимали доверителен обмен на мнения по теми като задълбочаване на търговското и икономическото сътрудничество, поддържане на съвместния всеобхващащ план на действие (СВПД) по иранската ядрена програма, стабилизиране на ситуацията в Персийския залив, създаване на сирийския конституционен комитет , както и настоящата ситуация в Афганистан.

Освен това, след съвместна прес-конференция с Лавров, Зариф проведе поредната си среща с журналисти в иранското посолство в Москва, където отново изрази позицията на Техеран по някои належащи международни и регионални въпроси.

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;