3 септември 2019-Нюз Фронт.

Руското посолство в Лондон осъди изявлението на британския премиер Борис Джонсън за началото на Втората световна война. Дипломатическата мисия отбеляза, че е недопустимо да се сравняват действията на СССР в Полша с „агресията на Хитлер“.

 

Руското посолство във Великобритания коментира изявлението на премиера на Великобритания Борис Джонсън, който сравни действията на СССР в източна Полша през 1939 година с агресията на нацистка Германия.

Съобщението на посолството е публикувано на уебсайта на дипломатическата мисия.

Преди това Джонсън направи видео обръщение, което се публикува на страницата му в Twitter.

В него той говори за обстоятелствата от избухването на Втората световна война и заяви, че Полша през 1939 година е „между фашисткия чук и комунистическата наковалня“.

Посолството отбеляза, че изявлението на политика на фона на 80-годишнината от началото на Втората световна война предизвиква удивление.

«При всички исторически дискусии около съветската военна операция в източните райони на Полша (в Западна Украйна и Западна Беларус) поставянето на въпрос, при който действията на СССР всъщност се приравняват с агресията на Хитлер, е напълно неприемливо», се казва в съобщението.

 

Освен това дипломатическата мисия подчерта, че британската дипломация преди началото на Втората световна война е „снизходителна с нацистката агресивна политика“ и „последователно саботира“ идеите на СССР за създаване на ефективен антихитлеровски съюз, по-специално за защита на Полша.

Посолството също изрази съжаление, че Джонсън е избрал тази позиция по отношение на Втората световна война и отбеляза, че по-голямата част от британците и руснаците отдават почит на жертвите и почитат съветско-британския съюз.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;