3 септември 2019-Нюз Фронт.

Днес в западната част на акваторията на Балтийско море започнаха ученията на НАТО «Nothern Coasts»,
в които ще вземат участие до 40 кораба от различни класове от 18 държави.Учението ще продължи до 19 септември.

Ученията ще се проведат до 19 септември близо до датския проток, свързващ Балтийско море със Северно море, както и между градовете Кил и Борнхолм.В тях участват около 3 хиляди военни и повече от 40 съда от 18 държави.

Кораби и самолети за ученията са изпратени от Белгия, Дания, Германия, Естония, Финландия, Франция, Италия, Канада, Хърватия, Латвия, Литва, Холандия, Норвегия, Полша, Швеция, Швейцария, Великобритания и САЩ.

Като част от сценария на ученията, измислена регионална държава предявява претенции към острови в Балтийско море, използвайки своите военноморски сили, за да застраши свободата на мореплаването.

Действайки по мандат на ООН, съюзническите и партньорските сили ще се опитат да възстановят тази свобода.
Ученията ще включват също морско наблюдение, военноморски битки, противовъздушна отбрана, противолодъчни войни и разминиране.

«Балтийско море е жизненоважно за Алианса и също така граничи с шест държави от НАТО.

Тези учения са на 13 години. 
За съжаление ситуацията със сигурността в региона се влоши след незаконно анексиране на украинския Крим и увеличаване на военните способности»-, се казва в съобщението на прес-службата на НАТО.

Предвид присъствието на американски бомбардировачи в Англия, не се изключва възможната им поява на това събитие в непосредствена близост до границите на района на Калининград, Русия.

Днес изтребителни самолети от Белгия, Дания и Чехия влязоха в работен режим, за да защитят балтийското въздушно пространство от „коварните руснаци“ през следващите четири месеца.

F-16 от първите две държави ще работят от литовската авиобаза Шяуляй, а четири чешки Grippen ще изпълняват полети от естонската въздушна база Emari.

Продължаваме да следим темата в развитие, очаквайте подробности.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;