3 септември 2019-Нюз Фронт.

 Петро Порошенко днес не се яви на разпит в Държавното бюро за разследвания.Адвокатът му дойде и обясни причината за неявяването на клиента си по следния начин -«той вече е украински депутат и работи в заседателната зала», пише Роман Труба, директор на Държавното бюр за разследвания, като добавя, че не изключва възможността такъв аргумент вече да бъде използван „като клише за следващото неявяване на следствени действия в Комитета за държавна сигурност“.»Но има едно» но «.

 

Народните депутати разполагат само с четири месеца, за да използват тази възможност. Парламентът днес изпрати депутатския имунитет в миналото.

От януари 2020 година той ще престане да бъде параван, за избягването на съдебна или наказателна отговорност. Ще изпратим нова призовка за разпит,» — добави той.

 

Върховната Рада на Украйна отмени депутатския имунитет — 373 гласа «за».За президентския закон за измененията на член 80 от Конституцията на Украйна (по отношение на неприкосновеността на народните депутати, № 7203) гласуваха 373 от 404 народни депутати, регистрирани в заседателната зала.

Напомняме, че Порошенко е заподозрян за държавна измяна, злоупотреба със служебно положение, легализация на доходи от престъпни дела, укриване на данъци, опит за узурпация на съдебната система и срещу него се разследва дело „относно незаконното назначаване на кабинета на министрите на Украйна през 2016 година при липса на коалиция в Парламента .

 

Бившият президент на Украйна или по-известен като главатарят на Киевския режим и палач на народа си, Петро Порошенко може да влезе в затвора за дълго време.

Дори въпреки новия си статут на народен депутат, който му дава «имунитет», бившият украински лидер трябва да отговаря за редица престъпления, извършени по време на мандата си.

Освен това, с отмяната на депутатския имунитет, Порошенко няма да има начин да избегне правосъдието.

Очаквайте подробности по темата.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;