3 септември 2019-Нюз Фронт.

Бившият военен служител на САЩ Робърт Уорк смята, че заплахата от ядрена война е реална.

Това се дължи на факта, че в системата за ядрено управление се използва изкуствен интелект, който е напълно способен да изтълкува погрешно различни фактори, например сеизмична активност.Затова според него е невъзможно да се използват такива системи в тази област.

Робърт Уорк посочи като пример китайската система за изкуствен интелект, но не остави и без внимание руският комплекс „Периметър“, по-известен като „Мъртва ръка“.

Но като цяло той смята въвеждането на високи технологии във военната сфера за ефективно, необходимо е само да се ограничат в ядрената проблематика.

Според руския военен експерт Олег Пономаренко, цитиран от изданието «Слово и Дело», тази опасност не бива да се преувеличава.

Разбира се, никакъв изкуствен интелект не може да замени човешкия ум.
Вече са известни случаи, когато по време на Студената война много зависеше от издръжливостта и самообладанието на един конкретен човек, докато машината най-вероятно би сметнала опасността за реална и би действала съответно.

Съвременните реалности диктуват увеличаване на роботизацията и затова сега е необходимо да се изхожда от това. Освен това, според Пономаренко, американците не разполагат с подробни данни за принципите на руския комплекс, оттук и тяхната загриженост, тъй като им се налага да гадаят на какви действия трябва да реагира руският комплекс.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;