3 септември 2019-Нюз Фронт.

САЩ постигнаха рамково споразумение с представители на движението на талибаните, според което американските войски ще освободят пет военни бази в Афганистан в рамките на 135 дни след подписването на документа на страните.

Това съобщи пред един от афганистанските телевизионни канали специалният представител на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад.Според него 5 000 американски военни ще бъдат изтеглени от базите.

Дипломатът добави, че страните са постигнали „принципно споразумение“, но то не е окончателно, докато не бъде одобрено от президента на САЩ Доналд Тръмп.

Преди това Халилзад се срещна с президента на Афганистан Ашраф Гани, за да го информира за „най-важните аспекти“ на споразумението.

В момента в Афганистан са разположени 14 000 американски войници.
На територията на страната са разположени седем бази от американски военни бази.

Талибаните, които представляват сериозна заплаха за правителството, водено от афганистанския президент Ашраф Гани, все още запазват контрола върху редица региони на страната.
През последните години афганистанските власти многократно правят опити за започване на мирни преговори с талибаните, като създават Съвет на мира като част от тези усилия.

Все още обаче не са постигнати резултати.

Русия и редица други страни ще гарантират евентуално споразумение между САЩ и талибаните

Това съобщи специалният представител на президента на Руската Федерация за Афганистан.

Той добави, че „все още няма споразумение“.Официално това все още не е потвърдено от никого, няма дата за подписване.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ;