2 септември 2019-Нюз Фронт.

Петият Източен икономически форум (WEF) ще се проведе в дните 4-6 септември във Владивосток, най-голямото събитие по отношение на представителството на най-високото политическо ниво в Русия.
Тази година в панелната дискусия на форума заедно с президента на Русия участват държавните и правителствените ръководители на Индия, Малайзия, Монголия и Япония.

Уникалността на събитието е, че в пълния смисъл това е форум за новата Русия, пише Тимофей Бордачов, програмен директор на Международния дискусионен клуб „Валдай“.

„Завоят на Русия на Изток“ първоначално беше вдъхновен както от геостратегически, така и от практически съображения.

В геостратегическо отношение абсолютната зависимост на системата на руските търговски и икономически връзки от Европа стана неприемлива веднага след като Русия успя да преодолее последствията от вътрешни сътресения поради геополитическата катастрофа от разпадането на СССР.

Априори, няма нищо лошо в развитието на отношенията с традиционните партньори на Запад.

Но след като тези отношения започнаха да се влошават, те станаха за Русия ограничения за външнополитическата свобода. Освен това, към втората половина на 2000, неразвитите отношения между Русия и азиатските страни станаха очевидна спирачка за собственото й развитие и адекватност към съвременния свят.

 

На Изток Русия е в съседство с демографски гигантски в демографичен план, и бързо развиващ се потенциал на потребление държави.

Развитието на Сибир и особено на Далечния Изток е най-надеждният начин за укрепване на целостта и сплотеността на цялата огромна руска държава.

Новите възможности за реализиране на този потенциал станаха очевидни преди 10 години, когато икономическото развитие на азиатските страни придоби ново качество, което позволява да се говори за региона като не само „работилницата на света“, но и като „потребител на света“.

Използването на тази възможност е практично, не по-малко важно от геостратегическата основа на „завоя“.
В израза „завой на Русия към Изток” ключовата дума е „Русия”, чието вътрешно развитие чрез използване на нови възможности в Азия е национална задача.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;