2 септември 2019-Нюз Фронт.

Прес-секретарят на турския президент Ибрахим Калън заяви, че на 16 септември Анкара, под председателството на президента Реджеп Тайип Ердоган, ще бъде домакин на тристранна среща на върха с участието на Русия и Иран.

 

Говорейки за нападенията срещу цивилни в зоната за деескалация в сирийския Идлиб, Калън припомни, че миналата седмица президентът Ердоган е обсъдил този въпрос с президента на Русия Владимир Путин.
„На 16 септември под председателството на нашия президент Анкара ще бъде домакин на тристранна среща на високо равнище с участието на Турция, Русия и Иран.

Нашият президент предаде на руския президент Владимир Путин очакванията му по отношение на прилагането на споразумението по Идлиб, постигнато миналата година, тъй като Идлиб като една от зоните за деескалация е територия с определени граници, Турция и Русия са гаранти на сигурността.

Необходимо е незабавно да се спрат атаките, извършени от режима, за да завладее територии под предлог, че се бори с «терористични елементи».
Според Калън, в противен случай нова хуманитарна драма в Идлиб е неизбежна и съществува заплаха по споразумението
за Идлиб.

Изразявайки надежда, че Русия и Иран ще направят необходимите предложения за сирийските власти, Калън заяви: „На срещата на върха на 16-ти септември този въпрос ще бъде обсъден подробно.

Във всеки случай окончателното решение е незабавното изпълнение на политическия процес в Сирия.

За целта трябва да се създаде конституционна комисия, да се сформира преходно правителство и да се проведат избори.
За реализацията на всичко това, ще продължим да работим интензивно под ръководството на нашия президент»,- добави  прес-секретарят на турския президент.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;