2 септември 2019-Нюз Фронт.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и президентът на Украйна Владимир Зеленски проведоха среща, в резултат на която, Пенс нарече отношенията между двете страни „по-силни“ от всякога.

 Майк Пенс заяви, че САЩ ще продължат да подкрепят Украйна «в конфликта с Русия» и ще съдействат на стремлението й за запазване на териториалната цялост.
По време на срещата с украинския президент Владимир Зеленски във Варшава на 1 септември Пенс подчерта, че САЩ споделят «законовите изисквания на Украйна към Русия по Крим». Американският вицепрезидент и президента на Украйна бяха във Варшава по повод 80-годишнината от нападението на нацистка Германия срещу Полша и избухването на Втората световна война.

( Владимир Зеленски и Майк Пенс, 1 септември 2019, Варшава)

 

Президентът на Украйна Владимир Зеленски на среща с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс обсъди ситуацията в Донбас и поетапна стратегия за връщане на мира в страната, съобщи прес-службата на украинския президент в неделя.

«Украинската и американската страна обсъдиха ситуацията в Донбас и поетапна стратегия за връщане на мира в Украйна. Страните се съсредоточиха върху предоставянето на военно-техническа помощ на Украйна», се казва в изявлението.

Според прес-службата Пенс увери, че «САЩ няма да променят позицията си в подкрепа на териториалната цялост и суверенитет на Украйна».
Страните обсъдиха и сътрудничеството в енергийния сектор, като отбелязаха важността на подписаното споразумение за сътрудничество в областта на доставките на природен газ.
Освен това на срещата беше обсъдено предстоящото посещение на Зеленски в Съединените щати и срещата с президента Доналд Тръмп.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;