2 септември 2019-Нюз Фронт.

В ексклузивно интервю за News Front Bulgaria руският политолог, заместник-декана на Факултета по световна икономика и международни отношения във Висшата Школа по икономика, Национален изследователски университе, доцент Андрей Иванович Суздалцев коментира ситуацията около прекратяването на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малъг обсег на действие от САЩ и последиците за системата на международните отношения като цяло.

Тъй като тази тема засяга глобалната сигурност, е много важно да разберем каква е целта на разтрогването на Договора и ако не е тайна за никого, че Съединените щати инициираха прекратяването на договора, защо обвиненията летят към Русия? Какво значи демонстрацията на САЩ с изпитанията на ракета, по-рано забранена от Договора?Сигнал за Русия, предизвикателство, провокация? Как другите участници могат да се държат в тази ситуация, за да се защитят? Говорим за европейските държави. И наистина ли разбират в Европа последиците от прекратяването на Договора? Страхуваме ли се да признаем очевидното и може ли да се каже, че Съединените щати започват открита атака, създавайки си условия за започване на война?

Повече по темата в приложеното видео.

 

 

 

„САЩ вече нарушават своите задължения чрез разполагане на глобална многопластова система за противоракетна отбрана. Така че много вероятното прекратяване на следващия договор ще освободи ръцете на американците да започнат нова ядрена надпревара “-, отбеляза директорът на Службата за вуншно разузнаване на Русия Сергей Наришкин

Директорът на Службата за външно разузнаване на Русия посочи опасността, свързана с това, тъй като „Вашингтон и Москва са отговорни за поддържането на архитектурата на международните споразумения в областта на контрола над оръжията“.

 

Напомняме, че на 23 август президентът на Русия Владимир Путин проведе   оперативно съвещание с постоянни членове на Съвета за сигурност.

Владимир Путин разпореди да се анализира нивото на заплаха във връзка с американското изпитание за нова модификация на крилата ракета и да се предприемат мерки за подготовка на симетричен отговор.

Искам да започна с това, което по принцип знаете: на 18 август Съединените щати проведоха тестов изстрел на наземна крилата ракета, която според американските военни е поразила целта на разстояние над 500 километра.

Такива оръжия са класифицирани като забранени съгласно Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег на действие от 1987 г.

В допълнение, използването на универсалния ракети МК-41 по време на теста потвърждава напълно обосновката на претенциите, които руската страна изрази пред САЩ през периода на договора.

Неведнъж сме посочвали, че разполагането на такива пускови установки на суша, на базата за противоракетна отбрана в Румъния, и предстоящото им разполагане в Полша са пряко и съществено, явно нарушение на Договора за ракетите със среден и по-малък обсег на действие.

Американците упорито отхвърлиха това, твърдейки, че наземният МК-41 уж не е бил в състояние да изстреля крилати ракети „Томахоук”.

Сега фактът на нарушението е очевиден, невъзможно е да се оспори — те самите заговориха за това.

И разбира се, възниква въпросът: как сега да разберем какво ще се намира в Румъния и Полша?

Системи за противоракетна отбрана или системи за ракетни удари с достатъчно далечен обхват?


Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;