2 септември 2019-Нюз Фронт.

През юни 2019 година Държавният департамент на САЩ обяви конкурс за безвъзмездна помощ в размер на около 10 милиона рубли (150 хиляди долара) за организиране на Лятното училище за журналистите от Русия.

Изпълнителят на проекта е американска неправителствена организация и американски университет, който ще спечели безвъзмездна помощ.

Победителят ще бъде обявен на 30 септември 2019 година, пишат медии
В качеството на заявител на конкурса е отдела за връзки с обществеността към посолството на САЩ в Москва, който организира триседмично интензивно училище за руски журналисти.

Той ще се проведе през лятото на 2020 година, съобщава изданието telegra.ph.

В описанието на субсидията се съобщава, че се планира да се включат млади специалисти на възраст между 20-30 години от Москва и други региони, които първо трябва да преминат открит конкурс.

Предпочитание ще бъде дадено и на студентите журналисти от държавните университети и журналистите с опит в руските медии и в САЩ.

Съобщава се, че в рамките на школата американските учители ще говорят за основите на „западната журналистика“: етика, подбор на източници, проверка на факти, които според организаторите често отсъстват от руската журналистика.
Също така в рамките на училището се планира провеждането на срещи на участници със западни и руски журналисти, които ще говорят за източници, които могат да бъдат използвани при подготовката на техните материали. Точната програма ще бъде съставена съвместно от бенефициента и американското посолство.

 

Американска инвестиция в про-западната пропаганда.

 

Следим темата в развитие, очаквайте подробности.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;