Ветераните от ЦРУ, които работят в посолството на САЩ в Москва през 70-те и 80-те години на миналия век, издадоха книга, в която описват тактиката на американската разузнавателна служба в СССР по време на Студената война. Авторът на статията във финландското издание обръща специално внимание на онази част от мемоарите си, в която описва ежедневието на служителите на посолството.

Превод:

«Москвските правила: тайните тактики на ЦРУ, които помогнаха на САЩ да спечелят студената война» (The Moscow Rules: The Secret CIA Tactics that Helped America Win the Cold War) — тази книга на ветераните от ЦРУ Йона Мендес и Тони Мендес разказва за тактиката на американската разузнавателна служба в Москва по време на Студената война. Филмът от 2012 г. „Операция Арго“ (Арго), номиниран за „Оскар“, разказва за действията на Тони Мендес по време на Ислямската революция в Иран.

Съпругите били майстори на маскиране, Джона (Йона) Мендес е наричана „Q на московското посолство“ — като героя от книгите за Джеймс Бонд. Те разрабвали техники за смяна на личността на база принципите на Холивуд и специални устройства за подвеждане на КГБ.

„Почти всички потребителски стоки се донасяха с влак от Хелзинки, най-често от големия търговски център Stockmann във Финландия. Американското посолство в Москва получаваше седмични пакети от Stockmann. Много от децата в посолството погрешно смятаха, че Стокман е столицата на Финландия».

Книгата на съпрузите Мендес разказват за шпионския скандал от края на 1986 г., в резултат на който посолството на САЩ в Москва и генералното консулство на САЩ в Ленинград остават без съветски персонал.

Те били 183 човака, а като се вземат предвид учителите за децата, общо били 260.

В новата ситуация дипломатите трябвало да отделят време за подготовка и транспортиране на пътните документи (на руски език за КГБ), за бюрокрация, свързана с покупки, и например за почистване на леда от тротоарите.

Американските дипломати сами вземали пакетите, доставени с влак от Хелзинки. Те включвали например мляко, храни, лекарства и офис консумативи. Pan American Airlines доставял плодовете и зеленчуците.

В същото време КГБ засилило наблюдението над служители на посолството, например, започнало тайни обиски по домовете им. Джим Шумакер, служител на Генералното консулство на САЩ в Ленинград, твърди, че ситуацията станала толкова очевидна, че започнали да възприемат тази практика като неразделна част от живота в Русия.

В посолството и консулството на САЩ никога повече не приели съветски служители.

„Разбира се, това стана изненада: само за четири кратки години и съветски служители нямаше никъде в посолството».

Петя Паликрушева

Източник: https://www.verkkouutiset.fi/vakoilukirja-stockmannia-luultiin-suomen-paakaupungiksi/

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;