«Майданските» настроения, обхванали населението на втория след Ню Йорк град по брой на живеещите там милиардери, а също най-крупния икономически център в азиатския регион, рисуват за него мрачни перспективи.

Както съобщава «Le Figaro», френските бизнесмени са сериозно разтревожени от безредиците, които вече няколко месеца не стихват в Хонконг. За това време нивото на търговията стремително е паднало. Дори в елитния квартал Козуей Бей, известен с най-високите цени на наемите си, наемодателите са принудени да правят сериозни отстъпки. Един от тях, който получавал по милион евро на месец, отдавайки под наем магазин на фирмата «Prada», направил отстъпка в рамките на 44 %, за да продължи договора си с модната марка. Не по-добра е ситуацията в хотелския бизнес, защото потокът туристи рязко намалял.

ГОНКОНГ ДОЛЖЕН БЫЛ «ВЗОРВАТЬСЯ» ЕЩЕ 5 ЛЕТ НАЗАД: КАКИЕ ЦЕЛИ ПРЕСЛЕДУЮТ США В КИТАЙСКОЙ ЦВЕТНОЙ РЕВОЛЮЦИИ

«От Франция може да изглежда, че тук е започнала гражданска война, но между протестите градът живее обикновен живот», сподели директорът на мрежа ресторанти в Хонконг Жером Карлие.

Той отбеляза, че ситуацията не излиза извън контрол. Независимо от това, протестите нанесоха сериозен удар по бизнеса. Карлие признава, че самият той е изгубил 20 % от доходите си, защото по-рано оживените улици вече плашат хората.

Изданието пише, че много вече мислят да се прехвърлят от Хонконг в Сингапур, макар да се надяват ситуацията да се нормализира.

Както по-рано съобщи News Front, протестите в административния район на Хонконг започнаха, когато манифестанти се обявиха против законопроекта, позволяващ на местните власти да прехвърлят престъпниците, нарушаващи законодателството на КНР, в Пекин.

Под натиска на протестиращите властите свалиха от разглеждане законопроекта, но това не съдейства за края на протестите.

News Front ПП

 

Тагове: ; ;