Доларът ще доведе до резки промени в глобалната икономика, светът след пет години ще бъде напълно различен. Това заяви израелският експерт Яков Кедми.

Според аналитика, капитализмът като световен строй е «банкрутирал», а това не са просто думи. За това, както отбелязва Кедми, свидетелстват изявленията на водещите западни политици и ръководители на финансови институции.

Например, президентът на Франция Еманюел Макрон в интервю за списание
Paris Match заяви за «деградацията на капитализма», а главата на Банката на Англия Марк Карно в интервю за CNBC обяви за високите рискове от зависимостта от долара. Според Карни той трябва да бъде заменен от нова «многополярна валута», в противен случай едностанните действия на САЩ (например търговските войни) могат да имат сериозни негативни последствия за останалия свят.

«Това, което каза ръководителят на британската банка — това е невиждано кощунство. Доларът е опасност за световната икономика и финансовата система в очите на Великобритания. Тук не се споменава за «ръката на Русия», нито за Китай. Доларът е в критично положение. Всяка ситуация около него ще има колосално значение за света», каза Кедми.

Експертът е убеден, че световната икономика в близките години ще тръгне по един от двата сценария. При първия — доларът ще бъде застигнат от крах, а водещите държави ще го заменят с алтернативна, вероятно нова валута. В алтернативния сценарий президентът на САЩ Доналд Тръмп ще предприеме стъпки за запазване влиянието на долара — Кедми е убеден, че той е в състояние да направи това.

«При всички положения цялата световна икономика рязко ще се промени. Ние сме на прага на сериозни промени, в това число в Европа. След пет години никой няма да може да познае новата Европа. И едва ли някой ще познае Италия, Франция и Германия. Ще има сериозни промени в цялия свят», заяви Кедми в ефира на канал
«Россия».

Припомняме, че Русия се презастрахова от търговските войни на САЩ и западните санкции чрез натрупването на златен запас. Заради икономическия конфликт между САЩ и Китай стойността на златото на световните пазари се вдигна до максимума си за шест години. Това, според експертите, потвърждава правилността на курса на Русия.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;