Съветският изтребител-прихващач МиГ-31, който и до днес е лидер в рейтинга на най-бързите изтребители в света, изненада американските експерти в областта на военната промишленост. Причината за изненадата бяха своеобразните учения, по време на които МиГ-31БМ трябваше да унищожи условен противник, намирайки се на височина над 20 км над земята със скорост 2500 км/ч и повече.

Бе решено задачата да бъде усложнена, премахвайки системите за ПВО, макар изтребителят да трябваше да удари мишената от т.нар. «близък космос».

МиГ-31БМ трябваше да ликвидира или да прихване въздушна цел в определен квадрат, но без да има ни най-малка подкрепа от земята от средствата на ПВО.

Дори при тези трудни условия изтребителят се справи великолепно със задачата си. В американските СМИ твърдят, че в министерството на отбраната на САЩ и в НАТО бият тревога заради дадения изтребител, защото той е способен да прихване не само другите самолети, но и ракетите на противника.

И това не е всичко.

Първостепенна задача на изтребителя е възможността да изведе от стоя спътниците на врага. Ако вземем под внимание факта, че неговата максимална скорост е 3500 км/ч, то може да се направи изводът, че потенциалният противник може доста бързо да остане без мрежи за връзка, които са изключително важни в съвременните военни реалности.

Американската аналитична общност нарече употребата на МиГ-31БМ своеобразна «игра на изпреварване», защото при всички възможни варианти на развитие на събитията, врагът винаги ще остава крачка напред, така и не получавайки възможност за ответни мерки.

Самолетът е крайно опасен въздушен боец, неговите бойни възможности, които бяха омаловажавани в продължение на десет години, защото не искаха да признаят истината за ефективноста на военната машина, дори без подкрепата на ПВО и друга военна техника, най-накрая бяха признати от американците.

Самите те отбелязват, че бойните възможности на руския МиГ-31БМ са надминали всички очаквания на САЩ и НАТО.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;