На годишнината от смъртта, на 31 август, в парка за култура и отдих «Ленинския комсомол» се проведе траурен митинг и беше открит бюст на първия ръководител на ДНР Александър Захарченко.

Официални лица от ДНР, ЛНР, от приятелски държави — Русия, Абхазия, Южна Осетия, роднини на Александър Захарченко, жители на Донецк дойдоха да почетат паметта му и да положат цветя на паметника.

Ръководителят на ДНР Денис Пушилин отбеляза, че именно Александър Захарченко е намерил сили в най-трудния момент да поеме отговорност за съдбата на хората от миньорския регион.

„Хората го последваха, твърдо вярвайки в това, което правят, тръгнаха, въпреки риска от смърт или нараняване. Вярата, която той всели, е жива и до днес. Това ни задължава и превръща в наш дълг желанието да продължим неговите начинания.

Захарченко влезе в историята като човек, който се бори за свободата, за независимостта и благополучието на гражданите на републиката.

Името му е записано със златни букви в историята на Донбас “, подчерта Пушилин.

Правото да открият бюста на първия ръководител на ДНР беше поверено на ученици от родното му училище № 4, в което е създаден кадетски корпус, носещ името на Александър Захарченко.

Бронзовият бюст е направен в Русия по поръчка на мецената, роден в Донбаския край, Владимир Некрасов, който миналата година подари на Донецк паметник на свети княз Владимир Велики. Представителят на мецената Людмила Черних отбеляза, че той възприема войната в Донбас като лична трагедия и се отнася към Александър Захарченко с голямо уважение.

В парка»Ленинския комсомол» се появи Алея на героите — по-рано там беше поставен бюст на командира Олег Мамиев, който загина при обстрел от Въоръжените сили на Украйна миналата година.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ;