Държавите губят от конфронтацията с Русия. Вашингтон си е поставил за цел да предотврати изграждането на газопровода «Северен поток 2» по всякакъв начин. В резултат на това САЩ ще ударят собствената си икономика.

Причината са санкциите срещу компаниите, участващи в изграждането на руско-германския проект. Ако бъдат въведени, те ще навредят на нефтените и газовите проекти на американците в Мексиканския залив.

Работата е там, че европейските компании са подизпълнители на Chevron и Exxon Mobil. Ако им бъдат наложени санкции, е малко вероятно те да продължат да работят.

Замяната на такива тясно специализирани фирми ще бъде практически невъзможна. И това в крайна сметка ще удари по бюджета на Съединените щати.

Важно е също да се отбележи, че санкциите ще навредят на американските износители на газ. Европейските държави могат да намалят закупуването на втечнен природен газ. ЕС може да закупи втечнен природен газ от Саудитска Арабия или да увеличи доставките от Русия.

Вашингтон се оказва губещ в тази ситуация. Американските власти се опитаха да ограничат възможностите на Русия, но в резултат събитията се обърнаха наобратно.

Вместо да напакостят на Москва, Вашингтон създаде проблеми на себе си. Вместо да избодат очи, САЩ изписаха вежди.

В перспектика американските санкционни проекти могат да доведат до разкол между САЩ и ЕС. Европейските политици ще започнат да късат договорите с Вашингтон. Възможно е Доналд Тръмп да обяви търговска война на Европа, както направи той по отношение на Китай.

Русия в настоящата ситуация остава победител. Санкциите са изгодни Москва, а Вашингтон е губещият.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;