За последен път изтребителят Су-47 беше показан на въздушното изложение МАКС през 2007 г. Това е експериментален модел с обратна стреловидност на крилата и други модерни технологии. Появата му вчера беше приятна изненада за около 20 фотографи.Изтребителят ще бъде поставен в зоната за статична експозиция заедно със колекцията от забележителни руски експериментални самолети.

Превод:

В аерокосмическия салон МАКС-2019, който се провежда на международното летище «Жуковски» в предградията на Москва, можете да се запознаете с бъдещето на руската авиация, както и да видите някои редки и прекрасни примери от миналото. Един от блестящите обекти от ретроспективната статична експозиция беше демонстриран на 26 август.

Журналисти и фотографи, събрани в популярната площадка за наблюдение, наречена The Pipes, за кратко в понеделник вечерта получиха неочаквана възможност да видят как експерименталният и много рядък изтребител Су-47 „Беркут“ се изтегля от обичайната си стоянка в зоната за статична експозиция.

Общо е произведен само един изтребител Су-47 «Беркут». Той направи първия си полет през септември 1997 г., като предизвика значителен интерес сред западните наблюдатели.

Изтребителят Су-47 «Беркут» понякога бива наричан «Златен орел» и освен това има обозначенията «С-32», «С-37». Той е направен в един екземпляр главно за тестване на работоспособността на някои нови системи за управление на полета и общи конструктивни характеристики. Най-впечатляващият му елемент са необичайните криле с обратна стреловидност.

Други важни, но по-малко видими технологии също бяха тествани на борда на Су-47. Тази машина на «Сухой» със своята необичайна конфигурация използва съвременна цифрова система за управление, базирана на електрически системи, както и композитни материали като въглеродни влакна. Някои технологии, които са тествани в «Беркут», се използват днес за производството на най-новия руски изтребител 5-то поколение Су-57.

Появата на изтребителя Су-47 «Беркут» беше приятна изненада за около 20 фотографи, които бяха вечерта на наблюдателната площадка близо до оградата на летището «Жуковски». Но когато се приближи, по-опитните фенове веднага разбраха, че имат възможност да видят нещо специално.

«Бил съм тук много пъти през годините, но никога не съм виждал този изтребител», казва един фотограф в интервю за сайта на «Евиейшионист».

Фотографите бързо се изкачиха по стълбите си, за да снимат Су-47 над оградата от бодлива тел около въздушната база. След няколко минути снимките на Су-47 започнаха да се предават по комуникационните канали, което предизвика изненада сред любителите на авиацията по целия свят.

Само за 30 минути видеоклипът, публикуван на страницата във Facebook на сайта на «Евиейшионист», получи над хиляда гледания.

Изтребителят С-37 «Беркут» (Су-47) през 2003 г.

Изтребителят Су-47 «Беркут» ще бъде поставен в зоната за статично експониране на въздушното изложение МАКС-2019, заедно с огромна колекция от прекрасни руски експериментални летателни апарати от колекцията на Института за изследвания на полетите «Громов», разположени в «Жуковски».

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник: https://theaviationist.com/2019/08/27/maks-2019-surprise-appearance-the-mysterious-sukhoi-su-47-berkut-re-emerges/

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;