Китайският посланик в Украйна Ду Вей заяви, че САЩ нямат право да се намесват във външните и вътрешните работи на Киев и да влияят на отношенията на страната с други държави.

„Китай никога не е изразявал безотговорно отношение към вътрешната и външната политика на Украйна, никога не е изисквал Украйна да избира между Китай и Съединените щати. И САЩ не трябва нагло да се намесват във вътрешните и външните работи на Украйна, както и да изискват Украйна да избира между Китай и Съединените щати “, цитира «Интерфакс-Украйна» изявлението на китайския посланик, направено по време на брифинг в Киев.

Ду Вей отбеляза, че помощникът на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън по време на посещението си в Киев е проявявал интерес към въпроса за китайско-украинското сътрудничество в областта на военните технологии.

«Бих искал да кажа, че сътрудничеството в областта на военните технологии, разбира се, е важен компонент от бизнес сътрудничеството между Китай и Украйна, което се основава на принципите на взаимната изгода и взаимната печалба», подчерта китайският дипломат.

По-рано след посещението си в Киев Болтън обяви желанието на САЩ да попречат на Украйна да стане „жертва на икономическата експлоатация на Китай“.

Тагове: ; ;