Сърбия планира да сключи споразумение с Евразийския икономически съюз, което ще допълни руско-сръбското търговско споразумение, подписано през 2000 г., съобщава Politico.

Междувременно на Брюксел беше припомнено, че едно от условията за присъединяването на Сърбия към ЕС е оттеглянето от всички двустранни търговски споразумения. Според един от сръбските политици преговорите с ЕС се забавят и междувременно Сърбия трябва да помисли за своите интереси.

Сърбия има намерение да развива своите търговски отношения с Русия, съобщава Politico. В Белград планират да сключат договор с Евразийския икономически съюз, независимо от това, че едно от условията за влизането на страната в ЕС е излизането й от всички друстранни търговски споразумения.

Според думите на един от представителите на сръбските власти, Белград е добре осведомен за своите задължения в качеството си на кандидат за влизане в ЕС.

Както отбелязва изданието, договорът с ЕИС може да стане допълнение към търговското спорумение между Сърбия и Русия, подписано през 2000 г. В Брюксел намекнаха, че подобно разширяване на икономическите връзки с Русия противоречи на намерението на Сърбия да влезе в ЕС: миналата сряда прессекретарят на Европейската служба за външни връзки заяви, че «в рамките на преговорите за влизането в ЕС Сърбия се задължава да излезе от всички двустранни договори за свободна търговия в деня на приемането й в съюза».

В специален отчет на ЕС за Сърбия е казано, че планираната сделка между Белград и ЕИС трябва да включва в себе си точка за излизане от договора — за да може Сърбия да я анулира при влизането си в ЕС.

Сърбия подаде молба за членство в ЕС през 2009 година: преговорите за влизането продължават и до днес, припомня  Politico. В последно време прогресът е незначителен, пише изданието, позовавайки се на изявлението на един от сръбските политици:

«Нашето влизане в ЕС в близките 2-3 години изглежда малковероятно. Ние трябва да се погрижим за собствените си интереси. Ние имаме добри отношения с Русия».

Петя Паликрушева

Източник: https://www.politico.eu/article/serbia-stands-by-plans-to-extend-russia-trade-ties-despite-brussels-warning/

Тагове: ; ; ; ;