Пхенян все по-малко разчита на това, че преговорният процес с Вашингтон относно денуклеаризацията на Корейския полуостров ще бъде успешен.

Това в събота, 31 август, заяви първият заместник министър на външните работи на КНДР Цой Со Хи, коментирайки неотдавнашното изявление на главата на Държавния департамент на САЩ Майкъл Помпео, който обвини републиката в «хулиганство».

МВнР на КНДР подчерта, че Северна Корея оценява тези думи като сериозно оскърбление, което в значителна степен помрачава по-нататъшните перспективи пред преговорите със САЩ.

«Все повече се помрачават нашите очаквания относно преговорите с американската страна. Ние сме принудени да преразгледаме по-рано предприетите от нас стъпки. Майкъл Помпео преминава всякакви граници в изявленията си, подривайки и без това новия етап от преговорите между КНДР и САЩ».

Дипломатът призова Вашингтон «да не се опитва да провери търпението» на Пхенян, за да не се наложи американската администрация да изпита «горчиво разкаяние».

Както по-рано съобщи News Front, през лятото на миналата година Донад Тръмп и Ким Чен Ун се срещнаха в Сингапур. Страните сключиха спразумение, в рамките на което Пхенян пое ангажимента за денуклеаризация при условие, че има гаранции от страна на Вашингтон.

Втората среща се проведе в Ханой през февруари, тя беше значително по-малко успешна.

Севернокорейският лидер настоя за отслабване на санкционния режим по повод това, че КНДР вече е изпълнила част от ангажиментите си, но Тръмп настоя за пълно ядрено разоръжаване на републиката.

Двете страни така и не успяха да стигнат до споразумение.

News Front ПП

 

Тагове: ; ; ; ;