31 август 2019-Нюз Фронт.

Днес, събота, 31 август, в столичния парк Култура и почивка на територията на мемориалния комплекс „Алея на героите“ се проведе митинг, посветен на откриването на бюста на първия глава на Донецка Народна република, посветен на паметта на Героя на Републиката Александър Захарченко.

На церемонията присъстваха началникът на Луганската народна република Леонид Пасечник, родителите на Александър Захарченко, ръководителят на фракция «Справедлива Русия» от Държавната Дума на Федералното събрание на Руската Федерация Сергей Миронов, депутатът от Държавната дума на Руската федерация Казбек Тайсаев, член на Съвета на Федерацията на Федералната асамблея на Руската Федерация Сергей Мамедов Република Южна Осетия, Република Абхазия, жители и гости на Донецката Народна Република.

 

Събралите се почетоха паметта на Александър Захарченко с минута мълчание. След това прозвучаха оръжейни залпове. Срещата завърши с полагане на цветя на бюста на първия глава на ДНР.

 

Александър Владимирович влезе в историята като човек, който се бори за свободата, независимостта и благополучието на гражданите на Донецката Народна Република.
Той беше истинския баща за офицерите и войниците, те го следваха, твърдо вярвайки в това, което правят.
Тази вяра, която той вдъхна, е жива и до днес.
Това ни задължава и прави наш дълг да продължим всички негови начинания, да реализираме неговите цели, идеи, цели.
И точно така, ние ще го направим — това се вижда във всичките ни действия. Именно поради тази причина за нас е важно да увековечим всичко, което той направи, и всичките му заслуги.

Александър Владимир Захарченко е роден на 26 юни 1976 година в Донецк.
Активен участник в събитията от Руската пролет на 2014 година След референдума за независимост на ДНР той става военен командир на Донецк, а по-късно — заместник-министър на вътрешните работи на републиката.

От август 2014 година замества позицията на председателя на Министерския съвет на Датската Народна Република.
Александър Захарченко печели изборите за ръководител на ДНР, проведени на 2 ноември същата година.

През февруари 2015 година на първия конгрес на общественото движение на «Донецка Република» Александър Захарченко беше единодушно избран за председател на движението.

На 12 февруари 2015 година Александър Захарченко участва в преговорите в Минск с лидерите на страните от „Нормандската четворка“, според резултатите от които беше подписан Наборът от мерки за изпълнение на Минските споразумения.

Първият глава на ДНР е убит на 31 август в резултат на терористичен акт в центъра на Донецк.

Церемонията за сбогуване с лидера на ДНР се състоя на 2 септември в Донецкия държавен академичен театър за опера и балет на името на А. Б. Соловяненко.
Над 200 хиляди жители на Донецката Народна Република пристигнаха, за да почетат паметта на героя си тогава. Президентът на Руската Федерация Владимир Путин нарече убийството мерзост и изрази надежда, че разследващите ще открият поръчителите и изпълнителите на това престъпление и ще бъдат наказани.

 


Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.