Скоро ще се навърши година от изборите в Босна и Херцеговина, но органите на властта там и до момента не са разформировани, което заплашва страната от сериозна политическа криза. Препъникамък е перспективата за влизането на страната в НАТО.

Професорът по международни отношения от Университета в Източно Сараево Срджан Перишич в коментар за «EADaily» отбеляза, че първоизточник на всички проблеми е фактът, че Дейтънското споразумение, разработено от САЩ, предполага липсата на правителство в Босна и Херцеговина. Пълномощията на изпълнителната власт са в ръцете на Президиума на страната, а Съветът на министрите е спомагателен орган, макар за последните десетилетия ситуацията да се опитали да бъде променена.

Когато на миналите избори в Република Сръбска победили политически сили, концентрирани около Милорад Додик, в НАТО решили, че формирането на Съвета на министрите трябва да бъде свързано с подписването на стратегия за влизането във военния блок. В този случай Република Сръбска ще получи три места в Съвета на ниво Босна и Херцеговина, подчертава Перишич, наричайки това откровен шанташ, защото влизането на страната в НАТО е стратегически въпрос. Нещо повече, Република Сръбска, поемайки курса на НАТО ще си гарантира постенното изчезване.

Както разясни експертът, най-много от перспективата за влизането в НАТО са заинтересовани босненските политици с цел премахването на Република Сръбска, на което по-рано се противопоставя Милорад Додик.

«Ако се присъединим към НАТО, то в Босна и Херцеговина постепенно ще се появи военна инфраструктура на алианса, а ние ще се превърнем във врагове на Русия, което жителите на Република Сръбска осъзнават, защото нашите войници могат да се окажат около руските граници», твърди Перишич.

Нещо повече, на територията на страната могат да се появят ракетни системи на САЩ, които вече са разположени в Румъния и Полша, което би привърнало БиХ в мишена за руския удар. И за всичко това ще трябва и да се плаща 2 % от БВП на страната на военния блок.

«Мисля, че БиХ би се оказала на прага на най-мащабната политическа криза от времето на Дейтънското споразумение. Вината за това е на западните страни, на НАТО и последователите на алианса, главно от босненския елит. В НАТО нервничат, че не успяват да вмъкнат Сърбия и БиХ при себе си. На тях не им пука за интересите на босненците. Главната им задача е да формират надежден тил в случай на придвижване към Русия», констатира експертът.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ;