Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че след пет години постоянни преговори за освобождаването на Вишински и други лица, държани от Киев, да се говори за някои непосредствени взаимни стъпки от Москва е най-малкото странно. Това заяви Захарова по време на официален брифинг.

„Освобождаването на Вишински в Киев е свързано с включването му в списъка за размяна, така ли е? А знаете ли дали тази размяна ще се проведе и кога. И ако това не е свързано, може ли Украйна да разчита на стъпки по реципрочност? “, попита журналистът на УНИАН Цимбалюк.

„Ще започна с фраза за стъпките на взаимност. Странно е, че задавате този въпрос, като се има предвид, че ние говорим само за стъпки, а в същото време говорим за «всичките тези години». Казваме, че имаме нужда от реални стъпки по цял набор от въпроси и очаквахме тези стъпки от Киев вече пет години — регулирането на украинския конфликт, като се вземе предвид факторът на Минските споразумения и участието на редица държави в съдейстивето за разрешаването на украинския конфликт. Дори ако това беше полустъпка или само желание да се извърши тази стъпка, всичко това намираше подкрепа само от руската страна. Следователно тази наша позиция остава актуална».

Тагове: ; ; ;