30 август 2019-Нюз Фронт.

Вашингтон и Варшава са договорили шест места за допълнителни сили на САЩ в Полша, заяви министърът на отбраната Мариуш Блащак в петък, ден след като президентът на САЩ Доналд Тръмп отмени посещението си в Полша.

 

© Reuters / KACPER PEMPEL Полският министър на отбраната Мариуш Блащак на церемонията по подписването на споразумението за закупуването на американската ракетна система за залпов огън HIMARS по време на посещението на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс във Варшава

 

През юни Полша подписа споразумение за увеличаване на военното присъствие на САЩ на нейната територия, като се съгласи да разположи допълнителни 1000 американски войски, което според Варшава трябва да помогне за ограничаване на потенциалната агресия от страна на Русия.

Американският президент отмени посещението си в Полша този уикенд, където се провеждат събития за отбелязване на 80-годишнината от избухването на Втората световна война поради ураган, приближаващ се до Флорида.

САЩ ще бъде представен от вицепрезидента Майк Пенс.

«Договорихме се за шест разположения и говорихме за седмо», каза Блашак на съвместна прес-конференция с американския съветник по националната сигурност Джон Болтън.

Очакваше се освен военните въпроси по време на посещението на американския президент да бъдат обсъдени енергийното и технологичното сътрудничество, както и облекчаването на визовия режим за полските граждани.

«Изявленията, които може да направи само американският президент, вероятно ще бъдат забавени … а други вероятно ще изчакат пристигането му във Варшава»-, каза в ефира на националното радио ръководителят на кабинета на президента на Полша Кшиштоф Шчерски.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;