Кремъл заяви, че на този етап въобще не става дума за пътуване на президента на Русия Владимир Путин в САЩ, защото за международни контакти на такова високо ниво са необохдими определени условия и достатъчно дълга подготовка.

В интервю за Канал 1 прессекретарят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков обяви условието за възможното посещение на държавния глава в Съединените щати.

Отговаряйки на въпроса за важността на подобно събитие, представителят на Администрацията на руския лидер подчерта, че такова пътуване изисква не само задълбочена и продължителна подготовка, но и конкретна програма.

„Посещение заради самото посещение, контакт заради контакта, среща на върха заради срещата на върха — това не е нещо, с което Путин обикновено е свикнал“, уточни Песков и добави, че понастоящем не се говори за подобно пътуване.

Коментирайки евентуалното завръщане на Русия в Г7, прессекретарят на президента отбеляза, че прераждането на «седморката» в «осмица» не е самоцел за Москва.

Песков отбеляза, че форматът на Г20 е по-предпочитан, тъй като в рамките на Г7 не е възможно да се води продуктивна дискусия по основни въпроси на глобалната икономика и политика. Миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви готовността си да покани Владимир Путин на срещата на върха на Г7 като гост.

Според аналитиците от китайското издания Sohu, така американският лидер се опитва «да забие клин» между Москва и Пекин. Експертите са убедени, че подобни идеи предварително са обречени на провал.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;