Сърбия се отказа да разгласява информация за договора с Русия за доставката на 30 модернизирани танка Т-72 и 30 бронетранспортьори, позовавайки се на секретността, съобщава Balkan Insight.

«Не можем да предоставим каквато и да било информация и отговори на въпросите, защото поисканите данни са секретни за чужди държави, което означава, че те са били поверени на Република Сърбия с ангажимента да се пазят в тайна», се казва в изявленито на министерството.

От ведомството подчертаха, че ще информират обществеността за детайлите по сделката, след като Русия даде за това съгласието си.

В края на юли се съобщи, че румънските власти не са дали разрешение за прехвърлянето на руските танкове и бронетранспортньорите по Дунава до Сърбия заради въведените санкции.

Тогава посланикът на Сърбия в Москва Мирослав Лазански обини Букурещ в нарушаване на Конвенцията за режима на корабоплаване по Дунава. Според него, реката е международен воден път и не може да бъде затворена за страни, които са подписали споразумението.

По данни на Balkan Insight, Русия е подарила на Сърбия 30 танка Т-72 и 30 бронетранспортньори БРДМ-2 още през 2015 година. В края на юли сръбският президент Александър Вучич по време на церемонията по предаването на 10-те бронирани машини благодари на Москва и се пошегува, че техиката «пада от небето».

След няколко дена Politico съобщи, че въоръжението е било прехвърлено през въздушното пространство на Унгария чрез граждански полет, заобикаляйки санкциите. Според министъра на канцеларията на унгарския премиер Гергели Гуляш, за целта не е било необходимо специално разрешение.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;