Спикерът на Държавния департамент на САЩ Морган Ортагус по време на традиционния брифинг заяви, че Щатите протестират срещу Москва и Пекин относно провеждането на военно-морски учения около американските брегове.

За възможното провеждане на подобни учения съобщи китайският новирански портал Sohu, позовавайки се на Министерството на отбраната на КНР.

Поводът за американската тревога:
Совместные военно-морские учения России и Китая. Источник изображения: https://vk.com/denis_siniy
Съвместните военно-морски учения между Русия и Китай.По данни на новинарското издание, Русия и Китай ще включат Куба като участник, а също Мексико и Венецуела — като наблюдатели — и ще проведат военни учения максимално близо до бреговете на САЩ.

Вэй Фэнхэ, Министр обороны Китайской Народной Республики. Источник изображения: https://vk.com/denis_siniy
Ве Фенхе, Министър на отбраната на Китай
Основният акцент, както пишат китайските журналисти, по време на ученията ще бъде направен върху отработването на съвместни действия на подводните флотове на всички участващи страни.Важна част ще бъдат и ракетните стрелби. Сроковете, според данните на китайското издание, в момента се съгласуват.
Китайските журналисти пряко се позовават на министъра на отбраната на КНР. Пекин официално не е потвърдил тези сведения. Коментари от МО или МВнР на РФ на този етап също няма.

ПРОТЕСТРАЩИТЕ «ПАРТНЬОРИ»:

Морган Ортагус, спикер Госдепа США. Источник изображения: https://vk.com/denis_siniy
Морган Ортагус, спикер  на Държавния департамент на САЩ.«Партньорите» от Вашингтон са крайно недоволни от съобщението на информационния гигант от Китай.

От тяхна гледна точка това е недопустимо, въобще не може да се осмисли.

Да чуем Морган Ортагус: Ракетные стрельбы подводного флота Российской Федерации. Источник изображения: https://vk.com/denis_siniy

Ракетни стрелби на подводния флот на Русия.

«Не само опитът да се проведат такива учения, но дори самото съобщение за тях е непозволителна провокация, насочена срещу САЩ. За да могат тези маневри да станат възможни, трябва да се помоли за наше разрешение — естествено, ние ще откажем. Никой не е искал разрешение от нас».

«Ние настоваме за официално опровержение от Москва и Пекин на тази информация, а също за извинения към нас. В противен случай ще ги считаме за съпричастни и ще предприемем ответни твърди мерки», каза тя.

В заключение:

Не бива да се изключва, че подобно «изтичане» на информация е било преднамерено — това може да се оцени по реакцията на «партньорите». Ако реакцията е нервна, истерична и безсилна (каквато и последва), самата възможност да се проведат подобни учения се превръща с най-мощния инструмент да геополитически натиск — значително по-силен от каквито и да било санкции.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;