Според изявление на кабинета на украинския президент е в ход размяна на затворници между Русия и Украйна. Не се съобщават имена, но се посочва, че процесът «продължава». Информацията по случая е противоречива.

По-рано днес украински прокурор заяви, че сред затворниците, които ще бъдат разменени, е режисьорът Олег Сенцов и 24-мата украински моряци, които бяха задържани миналата година в Керченския проток. Засега няма потвърждение за размяната от страна на Русия.

Роднини на някои от затворниците се събират на летището в Киев. Слухове за предстоящата затворническа размяна се разпространиха през последните дни, след като Сенцов беше прехвърлен в Москва от отдалечен затвор в Арктика. Олег Сенцов беше арестуван по време на протест срещу анексирането на Крим от Русия през 2014 година и беше признат за виновен за заговор за терористични актове. Той отхвърли обвиненията, а неговият процес беше осъден от САЩ, ЕС и други като политически мотивиран.

Моряците бяха задържани, заедно с три военни кораба, при опит да преминат през Керченския проток.

През май международен трибунал нареди на Русия да освободи съдовете и моряците. Руски адвокат заяви за агенция ТАСС, че няколко руски граждани са подготвяни за размяна. Сред тях са руснаци, осъдени за заговор за нападения в Украйна.

Новият украински президент Володимир Зеленски заяви при поемането на поста по-рано тази година, че негов основен приоритет ще бъде приключване на конфликта с подкрепяните от Русия бунтовници на изток. Това съобщи БНР.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;