Хонконгската полиция потвърди, че е арестувала продемократичния активист Джошуа Уон, както и Агнес Чоу, която също е член на продемократичната група «Демосисто», предаде Асошиейтед прес.


Според полицията двамата са обект на разследване за ролята си в неразрешен протест пред полицейски участък на 21 юни. Те рискуват да бъдат обвинени за участие в демонстрацията и за подстрекаване на други хора да се включат. Уон освен това е заподозрян в организиране на протеста.


«Демосисто» съобщи, че и двамата са били отведени в полицейски участък тази сутрин.

Организацията «Граждански фронт за човешки права» обяви, че отменя насрочения за утре протест, след като не получи разрешение от полицията за провеждането му, предадоха ДПА и АП.


Бони Люн, една от лидерките на организацията, заяви, че тя е загубила обжалването днес и се опасява, че провеждането на шествието може да постави в опасност участниците.

Безопасността на участниците и предпазването им от правни мерки винаги е била най-важната задача на на «Гражданския фронт за човешки права», подчерта Люн.

Тайван изрази загриженост от информацията за арести на лидери на продемократичното движение в Хонконг, предаде ДПА.

«Призоваваме властите в Пекин и Хонконг да подходят чрез диалог, вместо да подтискат с арести», подчерта говорител на тайванското президентство.

Той призова китайските власти да спазят дадените на Хонконг обещания за свобода, демокрация и човешки права.

Историята е показала, че стремежът на хората към свобода и демокрация не може да бъде спрян чрез насилие, заяви говорителят на тайванското президентство.

Източник: Хонконг/Тайпе, БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ;